לקידום רווחתן של נשים החוות כאבים בפות ובנרתיק

יוגה נשית ווולוודיניה

מהי יוגה נשית?

יוגה היא פילוסופיה עתיקה שהתפתחה בהודו לפני כ – 5,000 שנה. פירוש המילה יוגה היא איחוד, והיא בראש ובראשונה תרגול מנטלי של התודעה. התרגול הגופני התפתח מאוחר יותר. האמונה הבסיסית היא שהגוף זקוק לתנועה, לגמישות, לכוח, ליציבות ולנינוחות על מנת לתמוך בתודעה. בתרגול הגופני ישנה תשומת לב לנשימה ולתיאום בין התנועה לנשימה. 

היוגה פותחה ללא התייחסות ספציפית לגוף האשה ולשינויים שחלים בו לאורך החיים ולאורך המחזוריות החודשית. היוגה הנשית פותחה על ידי מירה ארצי פדן, מורה בכירה ליוגה, והיא שיטת תרגול שמתאימה את תנוחות היוגה המסורתיות לשינויים המתחוללים בגוף האשה בזמן המחזור החודשי, ההריון, הלידה, לאחר הלידה ובגיל המעבר. היא מתאימה לכל אישה בכל מצב וכל גיל. 

שיטת התרגול מעניקה פרשנות נשית לתנוחות השונות, ומציעה אפשרות לכל מתרגלת להגיע לתובנות עמוקות ביחס לחייה. היוגה הנשית מתאימה לנשים שמעוניינות להתאים את היוגה לשינויים שהן עוברות בחייהן תוך הקשבה לגוף (פוריות, מחזור חודשי ותופעות שונות בחיי האשה לאורך החיים). התרגול מאפשר לזהות הקשרים סמויים בין חוזק רצפת האגן לחוויות היום יום. נשים רבות מתקשות להתאים את שגרת חייהן לשינויים הטבעיים המתחוללים בגופן, וסובלות ממתח שגורר בעיות פיזיות ורגשיות שונות כגון: מיגרנות, מחזוריות לא סדירה, כאבי ווסת, מתחים, לחצים ומצבי רוח, כמו גם בעיות מורכבות יותר כגון נזקים ברצפת האגן, כאבים בנרתיק ועוד בעיות כרוניות. כל אלה נובעות, לפי תפיסת העולם של היוגה, מחוסר איזון פנימי. 

היוגה הנשית היא שיטת תרגול עדינה ורכה, קשובה לגוף ומתאימה לשינויים בחיים. דרכה תוכל האשה לזהות מנגנונים נסתרים שייתכן ומשפיעים עליה. התרגול מותאם למצב של האשה ועוזר לה להתאזן פיזית ומנטלית. במרכז התרגול ישנה התמקדות בקרקעית האגן כחלק ממערכת השרירים המייצבים. תרגול יוגה נשית לאורך זמן מאפשר הקלה על סימפטומים כגון: הקלה על בעיות אופייניות למחזוריות החודשי, תמיכה בבריאות איברי האגן ובריאות האגן תוך צמצום תופעות כמו דליפת שתן, צניחת איברים או כאבים באיזור האגן. התרגול משתלב בחיי היום יום ומאפשר הכרות של האשה עם גופה ונפשה דרך התרגול. 

רצפת אגן

רצפת האגן נמצאת בחלקו התחתון של האגן. האגן עצמו נמצא ממש בבסיסו של עמוד השדרה והוא מבנה חזק ויציב הבנוי משלוש עצמות עיקריות:

  • בחלקו האחורי: עצם הסקרום.
  • משני צידיו: עצמות האיליום – הכסל.
  • מלפנים: עצם הפוביס – החיק.

הגבול העליון של האגן הוא הבטן התחתונה ואילו הגבול התחתון הוא שרירי רצפת האגן. האגן הנשי רחב יותר, שטוח יותר, פתחיו גדולים יותר, עצמותיו דקות יותר, שריריו מפותחים פחות, וגם הסקרום רחב יותר. הדבר גורם לעצמות הירכיים להיות מרוחקות יותר. בנוסף, האגן הנשי מכיל את פתח הנרתיק השופכה ופי הטבעת. המצאותו של פתח זה מחלישה אותו.

רצפת האגן הנה ערסל של שרירים המרפד את קרקעית האגן הגרמי. רצפה זו מורכבת מרקמות חיות וגמישות רקמת שריר, רקמות חיבור, עצבים וכלי דם. לרצפת האגן שתי שכבות:

  1. "התקרה" שהיא הסרעפת, תוחמת בין בית החזה לחלל הבטן והיא עשויה משרירים, רקמות חיבור וכלי דם. לסרעפת מספר תפקידים, שהידוע מכולם הוא הנשימתי, והפחות ידוע הוא  ויסות הלחצים בחלל הבטן. הודות לתנועתיות הסרעפת בזמן הנשימה משתפרת החזרה הורידית מהגפיים התחתונות, התנועה הפריסטלתית של המעיים ותפקודה של רצפת האגן. 
  1. "הרצפה" רצפת האגן היא חלק מקהילת השרירים המייצבים, שהם שרירי סיבולת עשירים בסיבי שריר אדומים. הם מתגייסים ראשונים כדי לייצב את הגוף בשעת תנועה. מדובר בשרירים עמוקים בגופנו, בעלי שטח המגע גדול ביותר עם העצמות (לכן הם חשובים בבניית מסת העצם). הם קטנים וחלשים (אך כוחם הוא בהתגייסותם הבו זמנית בכל הגוף), ותפקידם הוא לייצב את המפרקים. השרירים המייצבים בגוף שלנו הם שרירי רצפת האגן המרימים (ולא הסוגרים), שרירי הבטן הרוחביים, והשרירים העמוקים של זוקפי הגב. 
מהי 'מולה בנדה'?

'מולה': שורש, בסיס בסנסקריט.

'בנדה': לנעול, להרים, לאסוף.

'מולה בנדה' היא איסוף והרמה של שרירי קרקעית האגן. 'מולה בנדה' היא המרכז הפיזי והמנטלי המגיב לשינויים בחיי האישה. באמצעות תרגול יוגה נשית אשה תוכל לשאול את עצמה מה עוצמת ה'מולה בנדה' שלי היום? מה רמת האנרגיה שלי? וכך תוכל לתרגל בהתאם לתחושות העמוקות שלה. מצב ה'מולה בנדה' משקף פעמים רבות גם מצב נפשי. אשה שמרגישה מרוקנת אנרגטית, עייפה וחלשה, תתקשה לאסוף את שרירי רצפת האגן שלה. העבודה עם ה'מולה בנדה' מאפשרת למעשה תקשורת בלתי אמצעית של אשה עם גופה ועם פנימיותה. כך יכולות נשים להעלות את המודעות שלהן למצבן ולהיות בתקשורת עם עצמן ומה שקורה להן. חשוב לדעת לעבוד עם קרקעית האגן לשם איסוף וגם לשם הרפיה על מנת ליצור איזון.

איך יכולה היוגה הנשית לתמוך
בנשים עם וולוודיניה

עבודה מיטבית עם קרקעית האגן מתייחסת לאיסוף, ולא פחות חשוב מכך, לשחרור שרירי קרקעית האגן. נשים נזקקות לטונוס שריר הכולל את המצב הרפוי והאסוף. לעיתים נשים הסובלות מוולוודניה סובלות מכיווץ יתר באזור. המצב הרגשי גורם גם לניתוק עצבי מהאזור. לעיתים נשים מספרות על חוסר תחושה באזור הנרתיק וקרקעית האגן. עבודה עם קרקעית האגן, 'מולה בנדה' כעוגן פיזי ורגשי, בשילוב עם תנועה ונשימה, משפרת מאוד את ההולכה העצבית באזור. מתוך התהליך הפיזי,  נשים יכולות להיות מחוברות גם למהות הפנימית ולרבדים השונים שמייצג הנרתיק ואיזור קרקעית האגן עבורן. יחסים אלו מתאפשרים בתוך תרגול קבוע ורציף של היוגה הנשית, כשה'מולה בנדה' מייצגת מרחב מייצב בתוך גוף האשה. 

שימוש קבוע בתרגול 'מולה בנדה' משפר את זרימת הדם לאגן ולנרתיק. איסוף ושחרור קרקעית האגן בתנוחות שונות יסייע לאשה להרגיש את האזור ולהגביר הולכה עצבית. תנוחות לפי המחזוריות החודשית יתמכו בזרימת דם טובה לאזור (תרגול עוצמתי יותר בזמן הביוץ ולפניו, ותרגול עדין יותר לקראת ותוך כדיי הווסת). עיסוי מפשעות יאפשר שחרור והגמשה של אזור קשריות הלימפה ויאפשר זרימת דם טובה. תנועתיות באגן כמו סיבובי אגן ויצירת תנועה אסימטרית במנחים שונים: שכיבה, עמידת שש ועמידה, ישחררו את האזור ממתח. נשימות עם צליל מפחיתות מתח ומייצרות אנדורפינים, הורמוני רגיעה שנמצאים בגופנו והפעלת המערכת הפרהסמפטית, המערכת האחראית על מצבי רגיעה. תרגול נשימות באופן יום יומי יניע את הסרעפת וישפיע על קרקעית האגן ועל הזרמת חמצן טובה יותר והרגעה. שילוב של תנועה עם צליל הנובע מהגוף כמו נשימת אוג'אי או המהום יפחיתו מתח בגוף. ישיבה על כדור פיזיו תוך תנועה מעגלית תיצור תנועתיות באגן ותפחית לחץ באזור הנרתיק. עיסוי של אזור הלסת, עיסוי עצמי של הסרעפת על קו הצלעות, עיסוי עצמי של הבטן, עיסוי של קו המפשעות מפיגות מתחים ויכולות להוות חלק מהתרגול. עבודה עם דמיון מודרך והעלאת דימויים מאיזור האגן בשילוב עם התרגול משמעותית מאוד.

תרגילים יומיומיים מומלצים

קימור וקיעור של הגב בישיבה או בעמידת שש

הנעת האגן במעגלים או בשמיניות, שילוב תנועה עם צליל כמה פעמים ביום

עיסוי לסת, סרעפת ומפשעות

ישיבה על כדור פיזיו בתנועה

תנוחת האשה בישיבה ושכיבה

חצי גשר עם איסוף מולה בנדה בתנועה

לסיכום, תרגול קבוע של יוגה נשית יכול לסייע רבות בהתמודדות עם וולוודיניה בפן הפיזי והנפשי. התרגול תומך באישה ומאפשר לה התמודדות טובה יותר עם אתגרים בחייה בדרכים שונות ומאפשר לכל אחת למצוא את הדרך המתאימה לה. התרגול מאפשר לאשה להיות מחוברת לעצמה ולגופה. היוגה הנשית יכולה לעזור בשילוב עם טיפול רפואי מערבי ועם טיפולים משלימים כמו דיקור, רפלקסולוגיה ועוד. ישנה אפשרות להצטרף לתרגול בקבוצה או לתרגל באופן פרטני.

נכתב על ידי אבישג אורן- מורה ליוגה נשית, מדריכת הכנה ללידה ומדריכת עיסוי תינוקות. 

רשומה לניוזלטר ?

הרשמי וקבלי יומן מעקב כאב חודשי בחינם 

רשומה לניוזלטר ?

הרשמי וקבלי יומן מעקב כאב חודשי בחינם 

הרשמי עכשיו

דילוג לתוכן